На стадіоні Техаського університету можна побачити величезний напис: “Місце для дванадцятого”. Хоча на полі дозволяється грати лише одинадцятьом гравцям, існує “дванадцятий гравець” – тисячі студентів, що протягом всього матчу стоячи підтримують свою команду. Ця традиція має початок ще з 1922 року, коли один тренер попросив якогось студента зі стадіону бути готовим замінити травмованого гравця. І хоча цей студент так і не вийшов на поле, його присутність надихала гравців команди.

Одинадцятий розділ Послання до євреїв зображує героїв віри, що залишились вірними Богу, незважаючи на всі величезні випробування. Наступний дванадцятий розділ починається зі слів: “Тож і ми, мавши навколо себе велику таку хмару свідків, скиньмо всякий тягар та гріх, що обплутує нас, та й біжім з терпеливістю до боротьби, яка перед нами” (Євр. 12:1).

Ми не самотні на своєму шляху віри. Нас надихає приклад тих святих – і водночас пересічних людей, – хто пройшли цей шлях до нас, залишились вірними Господу і тепер перебувають на небесах. Вони є в духовному розумінні тим “дванадцятим”, хто поза полем, поки ми ще на полі.

Коли наш погляд спрямований на Ісуса – Начальника й Виконавця віри, – нас підбадьорює приклад всіх тих, хто слідували за Ним в минулому.