Мій перший знайомий за кордоном мав аристократичний британський акцент. І ще я помітила на його мізинці каблучку. Пізніше я дізналась, що то була не просто ювелірна прикраса. Каблучка давала історичну інформацію про його шляхетний рід, бо на ній були викарбувані геральдичні символи.

Та каблучка нагадала мені печатку, що про неї говорить пророк Огія. В цій маленькій старозавітній книзі пророк закликає Божий народ відновити відбудову храму. Колись ці люди жили на чужині, але вже повернулись на батьківщину й почали відбудування храму. Але справа зупинилася через супротив ворогів. Пророцтво Огія містить також слова, що адресовані юдейському лідеру Зоровавелю – Бог його вибрав і особливо цінує, немов ту печатку.

За стародавніх часів печатки використовували для ідентифікації особи. Замість того, щоб ставити підпис, люди зазвичай тиснули печаткою на віск або м’яку глину, залишаючи відбиток відповідної форми. Ми, Божі діти, також “залишаємо відбиток” в цьому світі, якщо несемо людям Євангеліє, являємо Його ласку через любов до своїх ближніх, намагаючись полегшити життя знедолених.

Кожен із нас має свій унікальний “відбиток”, що відображає Божий образ, за яким нас створено. Бути в цьому світі Божою печаткою – то наше покликання, обов’язок і привілей.