Уявіть собі світ без вітру. Опале листя не літало б по вулицях. Та мабуть мало хто знає, що через застигле повітря дерева почали б раптово руйнуватись! Саме це трапилось у величезній будівлі зі скла, що була побудована в пустелі штату Арізона. Дерева всередині куполоподібної споруди (площа майже 2 гектари) в якій не було вітру, і яка називалась “Біосфера 2” , зростали швидше за звичайні дерева. Але потім раптово ламались під власною вагою. Дослідники цього проекту зрештою дійшли до висновку: для міцного зростання дерев потрібен вітер.

Ісус допустив, щоб Його учні опинились серед шторму (Мр. 4:36-41). Це було потрібно для зміцнення їхньої віри. Серед ночі, коли учні перетинали знайоме їм озеро, несподівано здійнявся шалений вітер. Через величезні хвилі човен почав наповнюватись водою, а втомлений Ісус спокійно спав на кормі. Учні ж, запанікувавши, розбудили Його. Ісус наказав вітру і хвилям заспокоїтись, після чого дорікнув учням, що й “досі віри не мають”.

Цікаво, що якби не було вітру, учні, можливо, ніколи б не запитали: “Хто ж це такий, що вітер і море слухняні Йому?” (Мр. 4:41).

Хоча безтурботне життя й здається найкращим варіантом, але без випробувань неможлива міцна віра. Без життєвих штормів неможливо почути й могутнє Христове “мовчи, перестань”.