Французький художник Генрі Матісс вважав, що останні роботи в його житті найкращим чином виражали його сутність. Протягом того періоду він експериментував з новим стилем, створював великі кольорові картини, часто використовуючи замість фарби кольоровий папір. Цими яскравими образами він прикрасив стіни своєї кімнати, що було важливим для нього – адже у нього виявили онкологічне захворювання і він часто був прикутий до ліжка.

Важка хвороба, втрата роботи, велике нещастя – все це приклади “проходження долиною темряви”, в якій здається, що всюди панує лише жахливий морок. Юдейський народ опинився у такій долині, коли почув, що ворожі армії наближаються (2 Хр. 20:2-3). Їхній цар молився: “Якщо прийде на нас зло… будемо кликати до Тебе з нашого утиску, і Ти почуєш, і спасеш” (2 Хр. 20:9). І Господь відповів: “Узавтра виходьте перед них, а Господь буде з вами!” (2 Хр. 20:17).

Коли ж юдейська армія дійшла до поля битви, то з’ясувалося, що ворожі армії вже знищили одна одну. Три дні Божий народ збирав полишені ворогами цінні речі, одяг та зброю. І перед тим, як повернутись додому, вони прославили Бога й назвали те місце “долиною Бераха”, тобто “долиною благословення”.

Пам’ятаймо, що Бог крокує з нами поруч у найважчі моменти нашого життя.