“Бог схожий на віко”, − сказала моя подруга Райлі, а я лише заблимала очима. Що вона має на увазі? “Розкажи про це докладніше”, – попросила я. Ми вивчали разом цікаві біблійні метафори. Наприклад, Бог порівнює Себе з породіллею (Іс. 42:14) або пасічником (Іс. 7:18). Але те, що сказала Райлі – що Бог схожий на віко – було для мене чимось новим і незрозумілим. Вона, однак, вказала мені на Книгу Повторення Закону 32:10, де Мойсей славить Бога за те, що Господь вів Свій народ і захищав його “як зіницю оту свого ока”.

“Що оточує і зберігає наші зіниці? – запитала мене Райлі. – Звісно, віка!” Тому Бога можна порівняти з віками, що автоматично захищають наші ніжні очні яблука. Віка постійно пильнують наші очі. Бережуть їх від різних небезпек. Коли ми моргаємо, це очищає їх від бруду і пилу. А ще віка зволожують очні яблука, зберігають їх здоровими. Нарешті, коли вони закриваються, це дозволяє нам спати, відпочивати.

Коли я розважала над цією метафорою, то не змогла втриматись від слів подяки Господу за велику кількість тих порівнянь, що допомагають нам розуміти Його любов до нас. Отже, закриваючи очі вночі або відкриваючи їх вранці, давайте згадувати Бога та хвалити Його за щиру турботу й ніжне піклування.