Молитва – то бесіда з Богом, а не якісь завчені слова. Проте інколи нам потрібно оживити наш молитовний час. Ми можемо молитись Псалмами або іншими біблійними текстами, що є молитвами: наприклад, молитва “Отче наш”. Можемо користуватись методом “квадрата”, чотири сторони якого вказують на поклоніння, сповідування, подяку, прохання. А нещодавно я дізналась про метод “молитви п’яти пальців”, що допомагає систематизувати молитву:

• Коли ви складуєте в молитві руки, то найближче до вас – великий палець. Отже, моліться за близьких і коханих людей (Фил. 1:3-5).

• Вказівний палець символізує тих, хто вказують правильний шлях. Моліться за біблійних вчителів, проповідників, викладачів недільних шкіл (1 Сол. 5:25).

• Середній палець – найбільший. Він нагадує про тих, хто при владі. Моліться за національних і місцевих лідерів, за своїх начальників на роботі (1 Тим. 2:1-2).

• Четвертий палець – слабкіший. Моліться за тих, хто потерпають від різних негараздів і страждають (Як. 5:13-16).

• Мізинець – найменший палець. Він нагадує про нашу мізерність у порівнянні з Божою величчю. Моліться за себе і за свої потреби (Фил. 4:6, 19).

Яким би ви не користувалися методом, просто розмовляйте з Богом як із Отцем. Він завжди бажає чути те, що у вас на серці.