“Фаворитизм – один із найбільших факторів суперництва між братами й сестрами”, – сказала д-р Барбара Ховард, педіатр і фахівець з поведінки дітей, у статті “Улюбленець у батьків”. Прикладом цього може бути Йосип, улюблений син Якова. Старших братів це дуже розлючувало, тому вони продали його купцям, що подорожували до Єгипту, а Якову принесли сфальсифіковані докази, що його сина начебто розтерзав дикий звір (Бут. 37:3-4, 12-26). Всі мрії Йосипа були зруйновані. Майбутність здавалась безнадійною.

Проте Йосип вирішив бути завжди вірним Богу, навіть якщо це, здавалося, лише погіршувало ситуацію. Молодого єврея обмовила дружина його пана, і юнака було кинуто за грати. Йосип потерпав від кривди й несправедливості, але не переставав довіряти Господу.

Проминуло багато років, і його брати прийшли до Єгипту купити зерна. Вони дуже перелякались, коли виявилось, що їхній брат, якого вони так зневажали, тепер став прем’єр-міністром цієї країни. Але Йосип сказав їм: “Не сумуйте, і нехай не буде жалю в ваших очах, що ви продали мене сюди, бо то Бог послав мене перед вами… Не ви послали мене сюди, але Бог” (Бут. 45:5, 8).

Ласкава відповідь Йосипа змушує мене перевіряти своє серце. Що б я вибрав – помсту чи прощення? Відповідь залежить від того, чи цілковито ми довіряємо Господу?