Людей, які досягли надзвичайної слави або репутації, нерідко називають “живою легендою”. Один мій друг, який грав у професійний бейсбол, казав, що зустрічав багато людей у світі спорту, які були “живою легендою” лише у своїй уяві. Гордість викривляє наш справжній образ, в той час як смирення пропонує реалістичний погляд на самих себе.

Автор Приповістей казав: “Перед загибеллю гордість буває, а перед упадком бундючність” (Пр. 16:18). Коли ми дивимося на себе в дзеркало власної великої значущості, то отримуємо спотворений образ. Якщо підносимо себе у власних очах, то цим готуємо собі болюче падіння.

Ліки проти отрути бундючності – це щире смирення, яке дарує Бог. “Ліпше бути покірливим із лагідними, ніж здобич ділити з бундючними” (Пр. 16:19).

Ісус говорив Своїм учням: “Хто великим із вас хоче бути, хай буде слугою він вам. А хто з вас бути першим бажає, нехай буде він вам за раба. Так само й Син Людський прийшов не на те, щоб служили Йому, а щоб послужити, і душу Свою дати на викуп за багатьох!” (Мт. 20:26-28).

Нема нічого поганого, коли ми отримуємо похвалу за свої досягнення. Головне – не зводити погляду з Господа, Який закликає нас слідувати за Собою, кажучи: “Навчіться від Мене, бо Я тихий і серцем покірливий, і знайдете спокій душам своїм” (Мт. 11:29).