Розповідають, що одного разу шотландські рибаки, які цілий день ловили лосося, ввечері зібралися у заїжджому дворі. Один із них, показуючи руками розмір спійманої рибини, збив рукою келих зі столу, і той розбився об стіну, залишивши на штукатурці велику пляму. Чоловік вибачився перед господарем і запропонував відшкодувати збитки. Але раптом якийсь чоловік, що сидів поруч, сказав: “Не хвилюйтесь”. Підвівшись, він дістав зі своєї сумки необхідне приладдя й почав малювати навколо потворної плями. Поступово перед усіма почала вимальовуватися голова величного оленя. Тією людиною був сер Едвін Генрі Ландсир, відомий шотландський художник.

Знаменитий ізраїльський цар Давид – автор Псалма 51 – скоїв гріхи й накликав через це ганьбу на себе і на свій народ. Він вчинив перелюб з дружиною свого друга і спланував його вбивство. За ці гріхи він заслуговував на смерть. Але він молив Бога: “Верни мені радість спасіння Твого, і з лагідним духом підтримай мене” (Пс. 51:12).

Подібно Давиду, ми чинили у минулому ганебні речі, тому спогади про них часто позбавляють нас сну серед ночі. Є багато того, що нам хотілося б виправити, змінити. Але є благодать Божа, яка не лише дає прощення, але й може використати наші помилки, щоб зробити нас досконалішими, ніж раніше. Бог ніколи нічого не марнує.