“Дивіться на місто нашими очима”, – таке гасло використовувала група активістів Детройта (Мічиган), що ратувала за розвиток міста і пропонувала своє бачення його майбутнього. Але проект несподівано звівся нанівець, коли деякі мешканці побачили, що в цій кампанії чогось бракує. Афроамериканці становили значну більшість населення. Однак людей з темним кольором шкіри не було серед “білих облич”, що з’являлися на плакатах і рекламних щитах.

Співвітчизники Ісуса теж мали проблеми з баченням майбутнього для всіх людей. Як нащадки Авраама, вони дбали в першу чергу про майбутнє єврейського народу. Вони не могли зрозуміти турботу Ісуса про самаритян, римських воїнів та всіх інших, хто не мали єврейського коріння, не навчались у рабинів і не ходили до храму.

Я маю ті ж проблеми, бо занадто схильний помічати лише тих, чиє життя й культура мені зрозумілі. Однак Бог має план досягнення єдності серед усієї нашої різноманітності. Між нами набагато більше спільного, ніж ми собі уявляємо.

Наш Бог вибрав пустельного кочівника Аврама, щоб через нього принести благословення всьому світу (Бут. 12:1-3). Ісус знає та любить усіх тих, кого ми ще не знаємо або не вміємо любити. Усі ми живемо благодаттю та милістю Того, Хто може допомогти нам дивитися Його очима на наші міста та Його царство.