На початку 1960-х набули популярності незвичні картини Маргарет Кін, що зображували людей або тварин із великими сумними очима. Деякі вважали ці малюнки позбавленими смаку. Іншим вони подобались. Чоловік Маргарет почав робити на цьому бізнес, і пара досягла значного фінансового успіху. Але на малюнках не було підпису Маргарет − її чоловік видавав картини за свої. Жінка боялася публічно розповідати про цей обман до моменту розлучення. Щоб з’ясувати, хто справжній художник, Маргарет потрібно було розмалювати залу в суді.

Звісно, шахрайство чоловіка Маргарет заслуговує на осуд. Але ми, послідовники Ісуса, теж інколи привласнюємо славу за таланти, які маємо, за лідерські здібності та добрі вчинки, забуваючи що все це ми отримали завдяки Божій благодаті. В Єремії 9 розповідається, як пророк плаче через відсутність смирення в людях та через їхнє нерозкаяне серце. Господь забороняє нам хвалитися своєю мудрістю, силою чи багатством; маємо хвалитися лише тим, що пізнали Господа, “Який на землі чинить милість, правосуддя та правду” (Єр. 9:24).

Наші серця сповняються вдячністю, коли пізнаємо справжнього Митця й Майстра. “Усяке добре давання та дар досконалий походить згори від Отця” (Як. 1:17). Вся заслуга і всіляка хвала належить Тому, Хто дарує нам усі благі дари.