Зростаючи в Гані і будучи маленьким хлопчиком, я радів, коли тримав батька за руку і відвідував із ним людні місця. Він був моїм батьком і другом водночас, бо у тій культурі тримання за руки є ознакою справжньої дружби. Прогулюючись, ми говорили на різні теми. Коли мені було самотньо, я йшов не до однолітків, а до батька. Як я цінував наші товариські стосунки!

Господь Ісус назвав Своїх послідовників друзями і надав їм ознаки Своєї дружби. Він сказав: “Як Отець полюбив Мене, так і Я полюбив вас” (Ів. 15:9), навіть віддавши Своє життя (в. 13). Він показав їм устрій Свого Царства (в. 15), навчив усьому, що отримав від Отця (в. 15), і дав можливість взяти участь в Його місії (в. 16).

Ісус іде разом із нами, як наш Супутник життя. Він вислуховує наш душевний біль і наші бажання. Якщо ми самотні і занепалі духом, Друг Ісус перебуває з нами.

Наші товариські стосунки з Ісусом Христом стають тіснішими, якщо ми любимо один одного і виконуємо Його заповіді (в. 10, 17). Виконуючи Його заповіді, ми принесемо плід, який “зостанеться” (в. 16).

Йдучи людними алеями і небезпечними дорогами неспокійного світу, ми можемо розраховувати на Господню підтримку. Це ознака Його дружби.