Пастор і письменник Юджін Петерсон мав можливість послухати лекцію швейцарського лікаря і дуже поважного душеопікуна Пола Турньє. Петерсон вивчав праці лікаря і захоплювався його підходом до лікування. Лекція дуже вразила Петерсона. Слухаючи Турньє, він відчував, що життя лікаря відповідало його словам, а слова – життю. Петерсон так описав свій досвід: “ Відповідність − це найкраще слово, яке я можу підібрати”.

Відповідність. Саме це мають на увазі, коли кажуть, що треба “практикувати свою проповідь”, тобто “виконувати свої слова”. Апостол Іван наголошує: якщо хтось із нас “говорить, що він пробуває у світлі, та ненавидить брата свого”, тоді він ще у темряві (1 Ів. 2:9). Між нашим життям і нашими словами існує невідповідність. Далі апостол Іван каже, що такі люди “не знають, куди вони ідуть” (в. 11). Яким словом можна описати те, що з нами робить невідповідність? Сліпота.

Життя з Богом, коли ми дозволяємо світлу Його Слова освітлювати наші шляхи, береже нас від життя у сліпоті. Наслідком є благочестивий погляд, який надає нашому життю ясність і фокус, і наші слова та дії узгоджуються. Коли це бачать інші, вони не обов’язково думають про вас, як про тих, хто знає, куди іде, але як про тих, хто чітко знає, за Ким іде.