Ірландський поет Оскар Уайльд сказав: “У юному віці я думав, що гроші були найважливішою річчю в житті; тепер у похилому віці я знаю, що це так і є”. Сказав він це з іронією, бо прожив лише сорок шість років, тому насправді ніколи не був у похилому віці. Уайльд цілком розумів, що гроші – це не головне у житті.

Гроші – тимчасові. Вони з’являються і щезають. Отже, суть життя має полягати не у грошах і тому, що можна купити. Ісус Христос закликав людей Свого покоління, заможних і бідних, переглянути систему цінностей. В Євангелії від Луки 12:15 Він сказав: “Глядіть, остерігайтеся всякої зажерливости, – бо життя чоловіка не залежить від достатку маєтку його”. В нашій культурі з її незмінним фокусом на більшому, новішому і кращому, є що сказати стосовно задоволення і погляду на гроші та майно.

Після зустрічі з Ісусом багатий молодий начальник засмутився, бо мав велике багатство і не хотів від нього відмовлятися (див. Лк. 18:18-25). Натомість митник Закхей роздав велику частину набутого за життя багатства (Лк. 19:8). Різниця полягає у тому, як вони сприйняли слова Христа. В Його благодаті ми можемо віднайти належний погляд на речі, якими ми володіємо, аби вони не стали володіти нами.