У фільмі “Павло, апостол Христа” яскраво розповідається про гоніння на ранню церкву. Навіть життя другорядних персонажів показує, наскільки небезпечно було вірити в Ісуса.

Часто за ототожнення з Христом треба платити високу ціну. У багатьох регіонах світу й досі небезпечно слідувати за Ісусом Христом. Сьогодні багато віруючих можуть зазнавати подібних гонінь. Втім деякі з нас можуть передчасно почувати себе “підданими гонінню”, коли над нашою вірою насміхаються або коли нам здається, що нас не підвищили на роботі через наші релігійні переконання.

Звичайно, існує величезна різниця: пожертвувати соціальним статусом чи пожертвувати власним життям. Однак корисливість, фінансова стабільність і соціальне прийняття завжди були сильними людськими мотиваторами. Ми це бачимо в діях деяких перших послідовників Ісуса Христа. Хоч більшість ізраїльтян продовжували відкидати Ісуса (Ів. 12:37), апостол Іван оповідає, що за декілька днів до Його розп’яття “багато хто навіть із старших у Нього ввірували” (в. 42). Однак вони “не признавались… бо любили вони славу людську більше, аніж славу Божу” (вв. 42-43).

Сьогодні ми також зазнаємо соціального тиску. Але якою б не була ціна, будемо стояти разом, як люди, які шукають Божого схвалення більше, ніж людської слави.