“Я б дуже розчарувався, якби це зробив хтось із членів нашої команди”, – сказав гравець, посилаючись на шахрайство південноафриканського гравця у крикет під час матчу в 2016 році. Однак через два роки він сам опинився у центрі подібного скандалу.

Мало що непокоїть нас більше, ніж лицемірство. В книзі Буття розповідається, як лицемірна поведінка Юди ледь не призвела до трагічних наслідків. Після смерті двох своїх синів, одружених на Тамарі, Юда потайки перестав виконувати свій обов’язок піклуватися про неї (Бут. 38:8-11). У відчаї Тамара переодяглася в блудницю, накривши себе покривалом, і Юда спав із нею (Бут. 38:15-16).

Однак, дізнавшись про вагітність овдовілої невістки, він забажав її смерті. “Виведіть її, – і нехай буде спалена” (в. 24). Втім Тамара мала доказ, що батьком був Юда (в. 25).

Юда міг би заперечувати правду, натомість визнав своє лицемірство і погодився зі своїм обов’язком турбуватися про Тамару, сказавши: “Вона стала справедливіша від мене” (в. 26).

Навіть цей похмурий розділ про Юду і Тамару Бог вплів у оповідь про наше відкуплення. Діти Тамари (Бут. 38:29-30) стануть прабатьками Ісуса Христа (Мт. 1:2-3).

Чому цей розділ з книги Буття знаходиться в Біблії? Бо це розповідь про лицемірні людські серця і про Боже серце любові, благодаті і милосердя.