Багато що змінилося відтоді, як в 1840-х роках був винайдений електричний годинник. Тепер ми слідкуємо за часом на розумних годинниках, смартфонах і ноутбуках. Увесь темп життя здається швидшим, навіть з “повільним” прискоренням. За словами вчених, це особливо відчувається у великих містах і може негативно впливати на здоров’я. “Ми рухаємося все швидше і швидше, і вертаємось до людей настільки швидко, наскільки це можливо, – зауважив професор Річард Уайзман. – Це спонукає нас думати, що усе має статися зараз”.

Мойсей, автор одного з найдавніших біблійних псалмів, розмірковував над часом. Він нагадує, що Бог контролює темп життя. “В очах Твоїх тисяча літ, – немов день той вчорашній, який проминув, і як сторожа нічна” (Пс. 89:4).

Отже, секрет управління часом полягає не в пришвидшенні або в уповільненні, а у перебуванні в Бозі та у проведенні більше часу з Ним. Тоді ми йдемо в ногу з іншими людьми, однак спочатку з Ним – з Тим, Хто нас сформував (Пс. 138:13) і Хто знає наші наміри і плани (в. 16).

Наш земний час не триватиме вічно. Однак ми можемо мудро ним управляти, не дивлячись на годинник, а присвячуючи Богу кожен день. Мойсей сказав: “Навчи нас лічити отак наші дні, щоб ми набули серце мудре” (Пс. 89:12). З Богом ми завжди будемо вчасно і тут, і у вічності.