Коли літак набрав швидкість, стюардеса відслонила штору, яка відділяла бізнес-клас, і це нагадало мені про разючі відмінності між зонами в літаках. Деякі пасажири заходять на борт літака першими, займають місця преміум класу з додатковим простором для ніг та особистим обслуговуванням. Штора нагадувала про моє відокремлення від цих привілеїв.

Історія містить неодноразові випадки виняткових відмінностей між групами людей, в тому числі навіть у Божому храмі в Єрусалимі, хоч і не через чиюсь спроможність заплатити більше. Язичники могли поклонятися лише на зовнішньому подвір’ї храму. Далі йшло жіноче подвір’я, а потім – зона, призначена для чоловіків. Святе Святих, яке вважалося місцем, де Бог відкривав Себе унікальним чином, було відділене завісою, і туди раз на рік міг заходити лише первосвященик (Євр. 9:1-10).

Але тепер цього відокремлення більше не існує. Ісус повністю усунув усі перешкоди, що могли перегороджувати шлях людям, які шукають доступ до Бога – навіть наш гріх (Євр. 10:17). Як храмова завіса роздерлася навпіл у мить Христової смерті (Мт. 27:50-51), так Його розіп’яте тіло усунуло будь-які перепони на шляху до Божої присутності. Більше немає перешкод, що відокремлюють нас від слави і любові живого Бога.