Спостерігаючи, як настроювач працював з вишуканим роялем, я згадала, як колись цей інструмент неймовірно звучав, коли на ньому виконували “Варшавський концерт” і чудову мелодію гімну “Великий Боже!” Однак тепер інструмент потребував настроювання. Хоч одні ноти й видавали правильний тон, інші звучали пронизливо або фальшиво, утворюючи неприємне звучання. Настроювач рояля мав забезпечити приємне гармонійне звучання всіх нот, а не лише однаковість звуку кожної клавіші.

Різноголосся можна спостерігати навіть у церкві. Люди з унікальними прагненнями або талантами, об’єднуючись, можуть створювати неприємний дисонанс. В 5-му розділі Послання до галатів апостол Павло благав віруючих відкинути “сварки, заздрість, гнів і суперечки”, які можуть зруйнувати стосунки з Богом та з іншими людьми. Павло закликав зрощувати плід Духа: “Любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віру, лагідність, здержливість” (Гал. 5:20, 22-23).

Якщо ми живемо Духом, нам буде легше уникати зайвих конфліктів стосовно несуттєвих питань. Наше спільне відчуття мети може бути сильнішим за наші відмінності. З Божою допомогою кожен із нас може зростати у благодаті та єдності, зберігаючи свої серця в гармонії з Ним.