“Енциклопедія випадковостей” стверджує, що одна людина з мільйона зазнає удару блискавки. У ній також зазначено, що одна людина з 25 000 від приголомшуючого шоку або втрати переживає “синдром розбитого серця”. З кожною сторінкою відкривається все більше випадків, які можуть трапитися з нами. І тоді виникає питання: “А раптом це станеться зі мною?”

На Йова звалилося багато “випадковостей”. Бог про нього сказав наступне: “Немає такого, як він, на землі: муж він невинний та праведний, що Бога боїться, а від злого втікає” (Йов 1:8). Втім саме Йов був обраний зазнати низки втрат, які не підпадали під жодні ймовірності. Серед усіх людей на землі у Йова справді були підстави благати про відповідь. Тут є все, щоб читати розділ за розділом про відчайдушне намагання зрозуміти: “Чому я?”

Історія Йова показує, як реагувати на таємницю незрозумілого болю і зла. Опис страждання і замішання одного з найкращих Божих взірців доброти і милосердя надає нам альтернативу непохитному закону сіяння і жнив (Йов 4:7-8). Завдяки передісторії сатанинських дій (Йов 1) та післямови Бога (Йов 42:7-17), Який одного дня дозволить Своєму Сину понести кару за наші гріхи, історія Йова надає нам підстави жити вірою, а не баченням.