“Ті, що зліва, три рази потужно змахніть веслами!” – кричав наш інструктор з рафтингу. Ті зі свого боку занурили весла, виштовхуючи наш човен з виру. Через декілька годин ми усвідомили, наскільки важливим було дотримання вказівок нашого провідника. Його гучний голос допоміг шістьом людям з невеликим досвідом у рафтингу безпечно пройти бурхливу річку.

Життя також може потрапити у вир, чи не так? Усе спокійно навкруги, як раптом ми починаємо плисти, наче божевільні, намагаючись оминути несподівану круговерть. У такі важкі миті ми особливо гостро відчуваємо потребу у досвідченому провіднику, у надійному голосі, який може допомогти пройти бурхливі часи.

В Псалмі 31 Бог обіцяє бути цим голосом: “Я зроблю тебе мудрим, і буду навчати тебе у дорозі, якою ти будеш ходити” (в. 8). Читаючи попередні вірші, ми бачимо, що сповідь гріхів (в. 5) і молитовний пошук Бога (в. 6) також відіграють роль у чутті Його голосу. Мене втішає Божа обітниця: “Я дам тобі раду, Моє око вважає на тебе” (в. 8). Ці слова нагадують, що джерелом Божого проводу є Його любов. В кінці розділу псалмоспівець каже: “Хто ж надію свою покладає на Господа – того милість оточує” (в. 10). Довіряючи Богу, ми можемо покладатися на Його обітницю допомогти нам пройти найскладніші життєві шляхи.