Брат мого чоловіка живе у горах Колорадо на відстані приблизно 1200 миль від нас. Незважаючи на цю відстань, Геррітс завжди був улюбленим членом родини за своє чудове почуття гумору і добре серце. Однак, скільки я його знаю, брати та сестри Геррітса часто добродушно жартували над його особливим статусом в маминих очах. Декілька років тому вони навіть подарували йому футболку з жартівливим написом: “Я – мамин улюбленець”. Ми всі тішилися пустощами родичів. Однак прояв справжнього фаворитизму – не привід для жартів.

В книзі Буття 37 розповідається, як Яків подарував своєму сину Йосипу вишуканий одяг. Для інших дітей Якова то була ознака особливого статусу Йосипа (в. 3). Цей одяг явно свідчив: “Йосип – мій улюблений син”.

Прояв фаворитизму може зашкодити родині. Мати Якова, Ревека, любила його більше за Ісава, що призвело до конфлікту між братами (Бут. 25:28). Яків і сам наслідував це ставлення, покохавши свою дружину Рахіль (матір Йосипа) більше, ніж іншу дружину, Лію, що викликало розбрат і біль (Бут. 29:30-31). Це, у свою чергу, стало підставою для зневаги до Йосипа з боку його старших братів і навіть до планів його вбити (Бут. 37:18).

У своїх стосунках нам іноді складно виявляти неупередженість. Однак нам треба любити всіх так, як любить нас Отець Небесний (Ів. 13:34).