У 1960-і роки жвавий район Лондейл на північному заході Чикаго став першим в Америці місцем, де спільно могли проживати представники різних рас. Невелика група афро-американських родин придбала будинки по спеціальному контракту, за яким домоволодіння поєднувалося з орендою житла. При цьому не передбачалося жодних пільг, а якщо покупець хоч один раз не встигав заплатити в строк, то тут же втрачав початковий внесок, всі попередні платежі і сам будинок. Недобросовісні і жадібні продавці виселяли родини, що прострочили платежі. Потім будинки за таким же контрактом купували інші сім’ї, і історія повторювалася.

Самуїл призначив своїх синів суддями над Ізраїлем, однак вони “не йшли його дорогою” (1 Сам. 8:3). На відміну від чесного Самуїла, вони “вхилялись до зиску” і зловживали своїм статусом. Їхні несправедливі вчинки розчарували ізраїльських старійшин і навіть Бога. Це призвело до того, що народ почав вимагати поставити над ними царя (вв. 4-5).

Відмова йти Божими шляхами призводить до спотворення цінностей і, як наслідок, до процвітання несправедливості. Наслідування Божих шляхів означає, що чесність і справедливість відображатимуться не лише в словах, але і в справах. При цьому добрі справи потрібно робити не просто так, а для того, щоб люди могли бачити їх і прославляти нашого Небесного Отця.