На Таймс-сквер у Нью-Йорку спускають кришталеву кулю. У Лондоні натовп рахує зворотній відлік Біг-Бену. Над сіднейським Харбор-Брідж спалахують феєрверки. Кожне місто по-своєму зустрічає Новий рік, втім усюди характерне радісне передчуття чогось нового. У новорічний день ми входимо в незвідані води. Яких людей ми зустрінемо, які можливості отримаємо?

Водночас настання нового року може непокоїти. Ніхто не знає, яким буде майбутнє і які бурі приховані в новому році. Новорічні традиції мають різне значення. Наприклад, феєрверки винайшли в Китаї, аби відганяти злих духів і сприяти процвітанню в новому році. Традиція виголошувати новорічні обіцянки походить ще від часів давніх вавилонян, які виголошували клятви, щоб задобрити своїх богів. Усі ці дії були спробою убезпечити невідоме майбутнє.

В інший час вавилоняни захоплювали народи, включаючи Ізраїль. Однак поневоленому юдейському народу Бог сказав: “Не бійся… Коли переходитимеш через води, Я буду з тобою” (Іс. 43:1-2). Коли Ісус разом з учнями потрапив у великий шторм, Він, перед тим як втихомирити бурю, сказав наляканим учням: “Чого полохливі ви, маловірні?” (Мт. 8:23-27).

Сьогодні ми входимо в нові незвідані води. Чого б ми не зазнали, Господь із нами і здатен втихомирити будь-яку бурю.