Я живу в штаті Колорадо, відомому Скелястими горами і щорічними снігопадами. Втім найбільше природне лихо в моєму штаті пов’язане не зі снігом, а з дощем. 31 липня 1976 року в каньйоні Біг-Томпсон неподалік від курортного міста Естер Парк виникла повінь, від якої загинуло 144 людини і багато тварин. Після цього лиха відбулося детальне дослідження місцевості, особливо фундаменту її доріг і шосе. Цю повінь витримали лише ті дороги, які мали бетонний фундамент. Інакше кажучи, у них була міцна основа.

Питання не в тому, чи прийдуть у наше життя повені, а в тому – коли вони прийдуть. Іноді їх можна передбачити, втім частіше – ні. Ісус наголошує на необхідності міцного фундаменту в такі часі – не тільки слухати Його слова, але і виконувати їх (Лк. 6:47). Виконання слів Ісуса можна порівняти з бетонуванням фундаменту нашого життя. Коли прийдуть повені, ми зможемо їх витримати, бо ми добре “збудовані” (в. 48). Натомість непокора словам Ісуса робить наші життя вразливими до падіння та руйнації (в. 49). У цьому і відмінність між мудрістю та безглуздям.

Корисно іноді зупинятися та оглядати власний фундамент. Ісус допоможе нам зміцнити слабкі місця, аби з Його силою витримати будь-яку повінь.