Воррен Баффетт, Білл і Мелінда Гейтс увійшли в історію, започаткувавши “ Клятву дарування ”, і пообіцявши пожертвувати половину своїх грошей. На 2018 рік сума пожертви становила 92 мільярди доларів. Ця клятва спонукала психолога Пола Піффа дослідити способи дарування. Він виявив, що бідні люди схильні жертвувати на 44 відсотки більше від того, що мають, ніж заможні люди. Ті, хто на власному досвіді зазнав бідності, часто схильні до більшого прояву жертовності.

Ісус це знав. Прийшовши до храму, Він спостерігав, як люди клали гроші до скарбниці (Мр. 12:41). Заможні кидали великі суми грошей, а бідна вдова вийняла останні дві монети і поклала їх до скарбниці. Я уявляю, як Ісус Христос радісно і захоплено підвівся. Він одразу звернувся до учнів, аби вони звернули увагу на цей неймовірний вчинок: “Ця вбога вдовиця поклала найбільше за всіх, хто клав у скарбницю” (в. 43). Учні ймовірно здивовано переглядалися, сподіваючись, що хтось пояснить, про що казав Ісус. Отже, Він пояснив, що ті, які приносили великі дари, “клали від лишка свого, а вона поклала з убозтва свого все, що мала” (в. 44).

Можливо, ми не багаті, однак Ісус закликає давати з убозтва. Якщо ми віддаємо все, що маємо, Бог дуже радіє нашим щедрим дарам, навіть якщо хтось вважає їх незначними.