Двадцять восьмого січня 1986 року американський космічний корабель “ Челленджер зруйнувався на сімдесят третій секунді польоту. У скорботній промові до нації президент Рейган процитував рядок з поеми “Високий політ”, у якій Джон Гіллеспі Магі, пілот часів Другої світової війни, написав про “непорушну святість космосу” та відчуття дотику до “Божого обличчя”.

Ми не можемо в буквальному сенсі доторкнутися до Божого обличчя, втім іноді вражаючий захід сонця або тихе місце споглядання за природою надає нам дивовижне відчуття Божої присутності. Дехто називає це митями “особливої близькості”. Здається, що відстань між небесами і землею зменшується. Бог відчувається ближче.

Ізраїльтяни також переживали такі миті, будучи свідками Божої близькості в пустелі. Вдень Бог вів їх пустелею за допомогою стовпа хмари, а вночі – за допомогою вогняного стовпа (Вих. 40:34-38). Якщо вони таборували, “слава Господня наповняла скинію” (в. 35). У всіх своїх подорожах ізраїльтяни знали, що Бог був із ними.

Насолоджуючись неймовірною красою Божого творіння, ми починаємо краще усвідомлювати Його повсюдну присутність. Розмовляючи з Богом у молитві, слухаючи Його і читаючи Святе Письмо, ми можемо в будь-який час і в будь-якому місці насолоджуватися стосунками з Ним.