При наявності достатньої кількості сонячного світла та води яскраві польові квіти вкривають великі території штату Каліфорнія, наприклад, Долину Антилоп і гору Фігероа. Що ж відбувається в разі посухи? Науковці виявили, що насіння багатьох польових квітів, замість того щоб проростати, залишаються в ґрунті на довгий термін. Коли посуха проходить, ці насінини дають сходи, і земля знову покривається рослинами.

Попри скрутні обставини ізраїльтяни процвітали в єгипетськім краї. Наглядачі змушували євреїв працювати на полях і робити цеглу, вимагаючи від них будувати для фараона цілі міста. Фараон навіть намагався чинити дітовбивство, аби скоротити чисельність ізраїльтян. Втім Бог підтримував народ: “Що більше його гнобили, то більше він множився та більше ширився” (Вих. 1:12). За оцінками богословів, за час перебування в Єгипті загальна кількість ізраїльтян зросла до двох мільйонів або навіть більше.

Бог, Який оберігав Свій народ тоді, підтримує і нас сьогодні. Він здатен допомогти нам у будь-яких обставинах. Ми можемо хвилюватися, як пережити той чи інший період, однак Святе Письмо запевняє, що Бог, Який “польову ту траву, що сьогодні ось є, а взавтра до печі вкидається… отак зодягає”, потурбується і про наші потреби (Мт. 6:30).