У 1896 році дослідник на ім’я Карл Ейклі, перебуваючи у віддаленій місцевості Ефіопії, опинився один на один із 40-кілограмовим леопардом. Він пам’ятає, як на нього стрибнув леопард, намагаючись встромити свої ікла в його горло. Однак звір схибив, лише поранивши своїми щелепами праву руку дослідника. Обидва покотилися по піску в тривалій і запеклій боротьбі. Ейклі слабнув, і “постало питання, хто перший із них здасться”. Зібравши всі свої останні сили, Ейклі все ж зумів голими руками задушити великого леопарда.

Апостол Павло попереджав, що кожен, хто вірує в Ісуса Христа, неминуче опиниться в такій запеклій боротьбі, у місцях, де ми почуваємося вкрай пригніченими і схильними здатися. Нам необхідно твердо “стати проти хитрощів диявольських” (Еф. 6:11, 14). Замість того, щоб тремтіти від страху, усвідомлюючи власну слабкість та вразливість, Павло закликає нас з вірою зробити крок вперед, пам’ятаючи, що ми покладаємося не на власну мужність і силу, а на Бога. Він писав: “Зміцняйтеся Господом та могутністю сили Його!” (в. 10). У труднощах, яких ми зазнаємо, Він лише на відстані молитви (в. 18).

Так, у нас багато труднощів, і ми ніколи не врятуємося від них завдяки власній силі чи винахідливості. Однак Бог могутніший за будь-якого ворога і за будь-яке зло.