Вступне заняття з айкідо, традиційного японського бойового мистецтва, стало для мене справжнім відкриттям. Сенсей, тобто вчитель, сказав нам, що при зустрічі з нападником нашою першою реакцією має бути втеча. “Бийтеся тільки тоді, коли не можете втекти”, – сказав він серйозно.

Тікати? Я був вражений. Чому цей майстерний інструктор із самозахисту каже нам тікати від битви? Це суперечить здоровому глузду. Але вчитель пояснив, що найкращою формою самозахисту є уникнення бійки. Звичайно, це так!

Коли натовп прийшов арештовувати Ісуса, Петро відреагував так, як відреагував би дехто з нас – з мечем напав на одного із слуг (Мт. 26:51; див. Ів. 18:10). Однак Господь Ісус повелів Петру сховати меча, бо як тоді “має збутись Писання, що так статися мусить?” (Мт. 26:54).

Важливим є не лише прагнення до справедливості, але і розуміння Божої мети і Його Царства, яке закликає нас любити ворогів і за зло платити добром (Мт. 5:44). Це дуже відрізняється від реакції світу, однак саме таку реакцію в нас прагне розвинути Бог.

В Євангелії від Луки 22:51 навіть описано, як Ісус Христос зцілив вухо чоловіка, якого мечем вдарив Петро. Будемо вчитися поводитись у важких ситуаціях так, як Христос, завжди шукаючи миру та відновлення. А Господь подбає про все інше.