На жаль, у наш час стало звичним атакувати не лише погляди інших людей, але і самих людей, які цих поглядів дотримуються. Те саме відбувається і в академічних колах. Через це я був вражений, коли вчений і теолог Річард Хейз написав працю, у якій розкритикував книгу, яку сам написав багато років тому! У статті “ Читання, орієнтоване на Святе Письмо” Хейз виявив надзвичайне смирення, виправляючи свій минулий спосіб мислення, який з часом змінився під впливом постійного навчання.

Після вступу до Книги приповістей цар Соломон перерахував різні причини для її написання. І посеред цих причин він помістив наступні слова: “Хай послухає мудрий – і примножить науку, а розумний здобуде хай мудрих думок” (Пр. 1:5). Як апостол Павло, який твердив, що навіть після десятиліть слідування за Христом він продовжував пізнавати Господа Ісуса (Фил. 3:10), так і Соломон спонукав мудрих слухати, вчитися і продовжувати зростати.

Ще нікому не завадила схильність до навчання. Продовжуючи зростати і пізнавати питання віри (і життя), дозволимо Святому Духу направити нас до істини (Ів. 16:13), аби нам краще осягнути дива доброго і величного Бога.