“Герніка”, найважливіша політична картина Пабло Пікассо, була модерністським змалюванням знищення однойменного маленького іспанського містечка. Під час Іспанської революції та в контексті підготовки до Другої світової війни літаки нацистської Німеччини отримали дозвіл від націоналістичних сил Іспанії використати містечко для навчальних бомбардувань. Це призвело до загибелі багатьох людей і привернуло увагу світової громади, занепокоєної через аморальність бомбардування мирних мешканців. Картина Пікассо захопила уяву світу і стала каталізатором дискусії стосовно спроможності людей знищувати один одного.

Для тих із нас, хто впевнений, що ніколи навмисно не проливатиме кров інших людей, варто пам’ятати слова Ісуса Христа: “Ви чули, що було стародавнім наказане: Не вбивай, а хто вб’є, підпадає він судові. А Я вам кажу, що кожен, хто гнівається на брата свого, підпадає вже судові” (Мт. 5:21-22). Людське серце може стати вбивчим навіть без фактичного вбивства.

Якщо ми ризикуємо опинитися під владою нестримного гніву стосовно інших людей, то відчайдушно потребуємо, аби Святий Дух наповнив і контролював наші серця, щоб на зміну злим людським нахилам прийшов плід Духа (Гал. 5:19-23). Тоді наші взаємини будуть характеризуватися любов’ю, радістю та миром.