7 практичних способів бути світлом на робочому місці

Більшу частину нашого дня ми проводимо на роботі. Якщо ми хочемо бути добрими свідками Христа, то варто почати з того, щоб “бути світлом” на робочому місці, чи не так?

Але іноді це звучить більш легким завданням у неділю після натхненної проповіді, ніж після кількох днів у виснажливій або абсолютно нехристиянській робочій обстановці.

Тож як ми можемо показувати добрі діла, які змусили б наших колег навернутися і прославити Бога (Матвія 5:16)? Хоча це непросто, але цілком можливо. Давайте поглянемо на сім практичних способів принести світло Христа на наше робоче місце!

 

1. Заохочуйте: говоріть працівникам, що те, що вони роблять, важливе.

Легко вказувати на лінь чи некомпетентність інших людей, особливо якщо це створює нам додаткові проблеми. Але як часто ми усвідомлюємо позитивний вплив роботи інших працівників на загальну справу?

Можливо, керівник дав вам корисні рекомендації по проєкту? Чи помітили ви сильні сторони в стажиста, з яким працювали? А можливо, у колективі є дисциплінований і організований колега, на якого можна завжди покластися?

Давайте навчимося помічати дрібні деталі, які ми можемо розпізнати та похвалити в інших!

 

2. Визнавайте, не приховуйте свої помилки.

Дуже часто, особливо на роботі, може виникнути спокуса приховати свої промахи. Але замість того, щоб таким чином намагатися просунутися по кар’єрним сходам, краще смиренно визнати помилки та наполегливо працювати над зменшенням їх потенційного негативного впливу.

Роблячи це, ми матимемо можливість проявити християнське смирення.

 

3. Просіть вибачення: використовуйте свої недоліки, щоб вказати іншим на Христа.

У всіх нас був той день, коли робота викликала почуття, що хочеться рвати на собі волосся. У ці моменти, перевантажені вимогами або роздратовані поведінкою колег, ми схильні втрачати терпіння, говорити і діяти в гніві.

Якщо таке трапилося, то незалежно від того, наскільки серйозно наші колеги до цього віднеслись, ми повинні вибачитися за свою нестриманість, попросити прощення і, найголовніше, намагатися виховувати в собі добрий, ніжний і терплячий характер, який ми покликані проявляти.

 

4. Цінуйте: говоріть про те, за що ви вдячні.

Скарги – це один із найпростіших способів розпочати розмову. Але замість цього нам краще виголошувати свою вдячність!

Можливо, у нас є один хороший друг на роботі або з’явилася можливість долучитися до нового проєкту. Ми можемо бути вдячними за навички, які ми розвиваємо і потім використовуємо в житті!

На практиці подяка позитивно впливає на робоче середовище, а також допомагає тренувати свою пам’ять, щоб рахувати Божі милості, а також дякувати Йому за благословіння.

 

5. Допомагайте: використовуйте свій особистий час, щоб допомогти колегам.

Коли годинник показує п’яту, багато хто з нас ні про що інше не може думати, як найшвидше піти з роботи – як тілом, так і думками.

Але ми можемо справити сильний вплив, якщо витратимо частинку дорогоцінного неробочого часу, щоб послужити людям, з якими ми працюємо щодня. Наприклад, допомогти колезі з переїздом у новий будинок або відвідати його після операції. Давайте покажемо їм Божу любов, жертвуючи заради них своїм часом.

 

6. Спілкуйтеся: знаходьте творчі шляхи для побудови взаємовідносин.

Існує безліч дружніх і відповідних способів зблизитися з нашими колегами. Запросіть їх на спортивні ігри або організуйте зустріч для майбутніх батьків. А ще краще – пообідайте разом зі співпрацівниками.

Спілкування з колегами створює можливості для побудови не поверхневих, а глибоких відносин, що як ніщо інше допомагають ділитися з ними Євангелієм.

 

7. Заступайтеся: серйозно ставтесь до молитви за співпрацівників

Можна легко забути, що наші колеги мають своє особисте життя та турботи. Огляньте свій, нехай навіть невеликий офіс або цех, – і ви побачите, що в багатьох із них є проблеми з невірністю, залежністю, сімейними конфліктами чи депресією.

Тож давайте серйозно сприймати молитву за наших колег. Просячи в Бога милості для них, пам’ятаймо, що найкращу допомогу їм може надати саме Він. Нехай у нас буде теж саме відношення, як і в Христа, Який молився за тих, хто переслідував Його. Подивіться на оточуючих нас людей і старанно моліться, щоб вони пізнали Бога (Луки 23:34).

Якщо серйозно задуматись, то найбільше можливостей для свідоцтва ми маємо серед колег по роботі. Їм ми можемо показати Христа, як нікому іншому. Тож підемо до них з оновленим наміром світити Христовим світлом у всьому, що ми робимо.


Перекладено та розміщено з дозволу служіння. © YMI, 2021. Спочатку опубліковано YMI англійською мовою: ymi.today/2019/10/7-practical-ways-to-be-a-light-in-your-workplace.