Шість способів зміцнити дружбу

Нещодавно друг сказав мені, що у 2018 році міг би піти від Христа, якби не ми, його друзі.

Того року захворів і помер його двоюрідний брат, з яким він був дуже близький. А потім через два місяці вся сім’я цього двоюрідного брата загинула в автомобільній аварії: батько, мати, брат і сестра.

Мій друг був спустошений. Він не міг зрозуміти, чому Бог це допустив.

Саме тоді ми регулярно збиралися невеликою групою. Почувши про трагедію, ми залишили всі справи і кинулися на допомогу. Ми один за одним чергували в будинку нашого друга, щоб не лишати його на самоті.

Коли сталося друге лихо, деякі з нас були за кордоном, але відразу обміняли квитки і повернулися додому, аби бути з ним. Ми разом плакали, молилися, сміялися, підтримували і сварили один одного (особливо, коли хтось починав жаліти себе). Наш друг знав, що може покластися на нас. Коли буде потрібно, ми будемо поруч.

Клайв Льюїс одного разу сказав: “Дружба – найбільше із земних благ. Для мене це головне щастя в житті”. Якщо ми хочемо випробувати це щастя, то маємо прагнути поглиблення взаємин. Це те, що випробував мій друг, коли ми прийшли до нього на допомогу в тяжкий час.

 

1. Ставте серйозні запитання

Проводячи час із тими, хто вам дорогий, переводьте свої розмови з мілководдя на глибину. Ось деякі запитання, які були корисними в моєму випадку: “Як ти оцінюєш стан свого серця та свою віру?”, “Про що я можу молитися за тебе в цей період життя?”, “За що ми можемо подякувати Богові разом?

Спочатку відповіді ваших друзів можуть бути не такими відвертими, як вам хотілося б. Але в міру того, як ви зближуватиметеся і почуватиметеся комфортніше, ви почнете більше відкриватись один одному. І навіть ставити такі важкі запитання: “З яким гріхом ти зараз борешся?” або “Що я можу для тебе зробити?”

Згодом ви почнете краще розуміти, що відбувається в їхньому серці.

 

2. Будьте поруч

Один із найкращих способів виявити любов – знаходитися поруч.

Вчасно сказані слова теж багато означають, але ще важливіша наша присутність, завдяки якій наші друзі відчують, що вони не самотні.

Ісус часто брав із Собою трьох найближчих учнів. Так, вони заснули, коли Він просив молитися разом із Ним (Матвія 26:36-40). Так, вони кинули Його в тяжкий час. Однак ці приклади – наочні уроки, що нагадують: нам потрібно бути поруч із друзями не лише фізично, а й духовно.

Я переконана, що мій друг, який втратив близьких, був вдячний, що ми намагалися бути з ним тоді не лише фізично, а й емоційно (ми слухали, а коли не вистачало слів, то просто тихо плакали разом) та духовно (ми регулярно читали з ним Біблію і молилися).

Приділяючи таким чином час друзям, ми даємо їм безцінний дар.

 

3. Будьте хорошим слухачем

“Отож, мої брати любі, нехай буде кожна людина швидка послухати, забарна говорити, повільна на гнів” — (Якова 1:19).

Ми живемо в час, коли глибокі, щирі стосунки розвивати важко. Нас, у певному сенсі, засліпили “цифрові ілюзії”. Здається, що інтернет зблизив нас як ніколи, проте це оманлива близькість. У нас може бути довгий список друзів у соціальних мережах, але всі ці “відносини” є поверхневими та несерйозними.

Нещодавно ми з подругою розмовляли про те, якими незначними, непомітними і непотрібними ми почуваємося, коли намагаємося говорити з кимось, а вони тим часом сидять, занурившись у телефони.

Ми тоді вирішили, що при зустрічах прибираємо мобільні телефони (переводимо їх у беззвучний режим), щоб уважно слухати один одного. Бути добрим слухачем – це, окрім іншого, не перебивати друзів, коли вони чимось діляться, ставити навідні запитання та регулярно уточнювати, чи правильно ми їх зрозуміли.

 

4. Підбадьорюйте

Один із способів поглибити дружбу – навчитися підбадьорювати друзів у ситуації, в якій вони перебувають. Якщо вони борються з гріхом, нагадайте їм про їхню нову природу в Христі. Якщо в них депресія, нагадайте про Божу доброту. А якщо вони почуваються залишеними та забутими, нагадайте про Божу вірність.

Автор Послання до євреїв закликає читачів: “Але кожного дня заохочуйте один одного” (Євреїв 3:13), а також: “підтримуймо одне одного” (Євреїв 10:25).

А ще я навчилася радіти успіхам своїх друзів, хоч би якими скромними вони були.

Нещодавно через пандемію COVID-19 постраждав бізнес моєї подруги. Вона розповіла про свої переживання, про те, як вона шкодує, що залишила роботу на виробництві заради власної справи. На прощання ми разом помолилися і вирішили, що не загадуватимемо наперед, а житимемо сьогоднішнім днем.

Через два місяці Бог послав їй двох клієнтів. Коли ми зустрілися наступного разу, я одразу відмітила її прогрес за останній час. А також сказала, що вражена її стійкістю та працелюбністю. Розлучаючись, ми обидві відчували себе молодшими, сповненими енергії та щасливими.

 

5. Вирішуйте конфлікт

Кожна дружба приречена проходити через важкі часи. Це може бути непорозуміння, відмінності чи розбіжності у пріоритетах, які виявляються в міру того, як ми проходимо різні етапи життя.

Якщо у вас із другом виникло непорозуміння, поговоріть про це, виявляючи доброту, терпіння і прощаючи один одного, як Христос пробачив вас (Колосян 3:13).

У важкі часи дружба міцніє.

Зі мною так було завжди, включаючи життя в шлюбі. Хоча я зазвичай намагаюся уникати конфліктів, я маю друзів, які прямо говорять про все, що думають. Тому ми регулярно улагоджуємо розбіжності, прощаємо однин одного та шукаємо вирішення проблем. При цьому часто кажуть, що люблять мене, незважаючи на мої недоліки.

Їхня готовність працювати над вирішенням конфліктів створила безпечний простір, в якому ми можемо вільно говорити про свої переживання та гріхи. У ньому ми відчуваємо себе коханими та не побоюємося за свою дружбу. Ми знаємо, що ніколи не поставимо хрест один на одному, але завжди допомагатимемо один одному рости в уподібненні Христу.

 

6. Носіть тягарі один одного

Нам усім потрібні друзі, які могли б заповнювати наші потреби: молячись за нас або піклуючись у фізичному плані.

Втішно знати, що я в цьому світі не самотня, що є друзі, які за мене моляться, особливо коли мені важко це робити. Молитви друзів зміцнили мене на духовному шляху, і я сподіваюся, що мої молитви зробили те саме для них.

Будьте другом, який готовий молитися за своїх друзів. А якщо можете зробити ще щось, робіть!

Я маю стратегію, яка допомагає не забувати про молитву за друзів. По-перше, я пропоную молитися, коли ми зустрічаємось. По-друге, ми молимося, коли розмовляємо по телефону. По-третє, я записую їхні молитовні потреби у свій щоденник. Так я не забуваю ні про їхні молитовні прохання, ні про свої обіцянки молитися за них.

Це способи, які Бог використав для зміцнення моїх дружніх стосунків. Якщо цей список лякає вас, і ви не знаєте, з чого почати, ось вам порада: виберіть одну чи дві ідеї та сфокусуйтеся на них. Спробуйте застосувати їх у взаєминах із тим, з ким ви хочете зміцнити дружбу.

Я молюся, щоб Господь дарував усім нам мудрість і наполегливість у прагненні стати кращими друзями, ніж ми були раніше, і через це прославити Бога.

 

Автор: Евелін Х’юстон (www.tenderhearts.co.ke)


Перекладено та розміщено з дозволу служіння. © YMI, 2023. Спочатку опубліковано YMI англійською мовою: ymi.today/2021/01/6-ways-to-be-a-better-friend/.