Потрібно прийняти рішення? Задайте собі 4 важливі питання.

Ви знали, що в середньому доросла людина приймає 35 000 рішень за день? Що подивитись, куди піти, що з’їсти, з ким зустрітися, що сказати, що одягти? Ми постійно вирішуємо чи вибираємо. 35 000 – це серйозне число, в 10  разів більше, ніж у дітей, які приймають близько 3 000 рішень за день.

Чим старшими ми стаємо, тим більше значення мають наші “так” і “ні”. Прості рішення (наприклад, вставати або вимкнути будильник і поспати? З’їсти корисний обід чи фастфуд? Поквапитись на цей потяг чи почекати наступного?) мають прямі та передбачувані наслідки. Але є й складніші рішення, які складаються із кількох менших, що можуть мати не такі чіткі та передбачувані результати (наприклад, чи б не змінити мені роботу/церкву? Чи зважитися на шлюб із цією людиною? Можливо, емігрувати в іншу країну?).

Як проходити через нетрі численних щоденних рішень і не поринути в пасивність? Можливо, віруючі мають якийсь особливий спосіб прийняття рішень? Про що при цьому думати, що брати до уваги, а що ні?

Ось 4 важливі питання, які корисно ставити перед прийняттям рішень.

1. Чи подобається це Богові?

“Випробуй, Боже, мене, – і пізнай моє серце, досліди Ти мене, – і пізнай мої задуми, і побач, чи не йду я дорогою злою, і на вічну дорогу мене попровадь!” (Псалом 138:23-24).

Щоразу, приймаючи рішення, корисно досліджувати свої мотиви. Наприклад:

  • Чи не керує мною бажання “вписатися” в оточення, щоб завоювати чиюсь повагу?
  • Чи не боюся я “програти” чи скотитися в “нудне” життя?
  • Чи я розумію, як на мою ситуацію дивиться Бог?
  • Чим я керуюся насамперед: Божим Словом чи навколишньою культурою?

Зрештою, наші рішення покажуть, наскільки ми хочемо догодити Богові. Біблія з багатьох питань містить ясні вказівки про Божу волю та встановлений ним порядок. Із Його Слова ми знаємо, що Господь цінує сексуальну чистоту (1 Кор. 6:18), смирення (Пр. 29:23), щедрість (Лк. 12), прощення (Рим. 12:19), плідне служіння (Мт. 25:14-30) та піклування про сім’ю (1 Тим. 5:8).

Чим більше ми заглиблюємося в Слово Боже, тим краще розуміємо Його характер, що особливо важливо в “сірих зонах”, про які Біблія не говорить прямо. Зокрема, до цієї теми звертається апостол Павло в Посланні до римлян, показуючи, як важливо в прийнятті рішень враховувати стан наших братів та сестер, щоб не ставити перешкоди їхній вірі (Рим. 14:21), не створювати непорозумінь (в. 16) і насамперед шукати цінностей Божого Царства: праведності, миру та радості (в. 17). Адже з кожним рішенням ми отримуємо можливість робити свій внесок у будівництво цього Царства.

Як регулярні тренування зміцнюють м’язи, так регулярні роздуми над своїми рішеннями допоможуть зробити їх мудрими та відповідними до Божої волі.

 

2. Чи піде це на користь оточуючим?

“Тож тому, поки маємо час, усім робімо добро, а найбільш одновірним!” (Гал. 6:10).

“Не робіть нічого підступом або з чванливости, але в покорі майте один одного за більшого від себе” (Фил. 2:3).

Приймаючи життєві рішення, ми шукаємо вигоди для себе. Але жодне важливе рішення не відбувається у вакуумі. Ми так чи інакше впливаємо на людей, що оточують нас. Запитайте себе:

  • На кого вплине моє рішення?
  • Якщо я зміню роботу, у мене буде більше чи менше часу для сім’ї?
  • Якщо ми переїдемо в іншу країну, як це вплине на дітей?
  • Як часто вони зможуть бачитись з дідусями та бабусями?

“Як догоджую й я всім у всьому, не шукаючи в тому пожитку свого, але пожитку для багатьох, щоб спаслися вони” (1 Кор. 10:33). Бог хоче благословити інших нашими добрими справами, які є результатом правильних рішень (Мт. 5:16; Еф. 2:10). Тому давайте думати про те, чи принесуть наші рішення користь іншим і чи допоможуть зміцнити їхню віру в Христа.

 

3. Чи принесе це користь моїй душі?

“Я – Виноградина, ви – галуззя! Хто в Мені перебуває, а Я в ньому, той рясно зароджує, бо без Мене нічого чинити не можете ви” (Ів. 15:5).

Крім користі інших людей, добре також запитати себе, чи наблизить нас прийняте рішення до Бога, джерела життя, або, навпаки, віддалить від Нього.

Ось гарне контрольне питання: “Що послужить зміцненню моїх взаємин із Богом?” Або можна поставити перед собою низку більш специфічних питань:

  • Влаштувавшись на цю роботу, наскільки я зможу реалізувати себе та зміцнити слабкі сторони, на які вказав мені Бог?
  • Якщо я перейду в цю церкву, чи допоможе це глибше вивчати Біблію і бути більш постійним у молитві?
  • Якщо я приєднаюся до цього служіння, чи допоможе це мені благовістити?

Рішення, які ми приймаємо щодо роботи, взаємин і навіть відпочинку, можуть пожвавлювати або придушувати нашу душу. Тому потрібно прагнути, щоб вони допомагали нам бути посвяченими і слухняними Богові, а також зростати духовно і бути корисними для інших (Ів. 15:5).

 

4. Чи буде це вкладом у вічність?

“Складайте ж собі скарби на небі, де ні міль, ні іржа їх не нищить, і де злодії до них не підкопуються та не крадуть” (Мт. 6:20).

Реальність така, що багато наших звичайних рішень ніяк не вплинуть на те, що відбуватиметься через кілька років (наприклад, що ми їмо на обід або які туфлі одягаємо на зустріч). Тому з урахуванням загальної картини світу безглуздо витрачати непропорційно велику кількість часу та енергії на ці рішення.

Тим не менш, деякі рішення, які здаються не особливо важливими, можуть мати серйозні наслідки. Замислимося, наприклад: як ми розпоряджаємося часом і скільки його витрачаємо на взаємини, які мають вічне значення – з Богом, сім’єю, церквою чи ненаверненими людьми? Або наскільки добре ми дбаємо про своє тіло, щоб бути більш ефективними в Божій справі? Чи розумні ми у своїх словах, чи виявляється в них наша турбота про людей і, найголовніше, чи звучить у них Євангеліє?

Отже, нам потрібно частіше зупинятися і розмірковувати над найважливішим питанням:

  • Чи вплине прийняте рішення на наше чи чиєсь майбутнє у вічності?

Не треба боятися, що ми можемо прийняти неправильне рішення. Якщо ми діти Божі, то можемо покластися на те, що Небесний Отець дасть мудрість тим, хто просить у Нього (Як. 1:5), і Він має керівництво над усім, що відбувається в нашому житті. Бог тримає у Своїх руках увесь світ, і жодні наші помилки не порушать Його плани (Йов 42:2).

Якщо вам потрібно прийняти важливе рішення, приділіть час, щоб принести своє питання і самих себе до Бога (Який вже знає результат), прислухайтеся до Нього і довірте своє рішення Тому, Хто піклується про вас.

Шукайте Його в кожному рішенні. Це найкраще, що ви можете зробити в будь-якій ситуації.

_________

Автор: Сара Цо, письменниця, Сингапур.

 


Перекладено та розміщено з дозволу служіння. © YMI, 2022. Спочатку опубліковано YMI англійською мовою:  ymi.today/2021/07/4-better-questions-to-ask-when-making-decisions/.