7 речей, про які ви повинні молитися

(але, мабуть, не молитесь)

Тож про що ви молилися останнім часом? Звичайні прохання, щоб Бог трудився в наших обставинах чи подяки за те, що Він зробив? Можливо, ще трохи сповідань – перерахування гріхів перед Богом з проханням про прощення?

Молитви, що містяться в Біблії, різноманітні за тематикою. Люди приходили до Господа з різних причин (не тільки з приводу запланованої співбесіди або перед операцією близької людини). Ось кілька речей, про які ми рідко молимося, хоча повинні молитись у першу чергу.

 

1. Захист від спокус

Ми знаємо, що повинні зізнаватися в наших гріхах і просити в Бога прощення. Але як часто ми задумуємося, щоб у першу чергу просити Бога зберегти нас від спокус і гріха?

У найвідомішій молитві, записаній у Біблії, Ісус наставляє нас молитися і просити: “Не введи нас у випробовування, але визволи нас від лукавого” (Матвія 6:13). Ця молитва в різних варіантах повторюється в Біблії (Псалом 19:13, Луки 22:40). Ймовірно, нам слід включити її в наше молитовне життя.

 

2. Розуміння Слова і любов до нього

Автор 118-го Псалму любить Слово Боже й занурюється в нього з таким захопленням, на яке мало хто з нас може претендувати. “Відкрий мої очі, і хай чуда Закону Твого я побачу” (Псалом 118:18).

Замість того, щоб механічно ставити відмітки в плані читання Біблії, давайте молитися, щоб Бог наповнив нас любов’ю до Свого Слова і дав нам мудрості розуміти те, що Він відкриває нам (Якова 1:5).

 

3. Духовні потреби інших християн

Деякі з найбільш поширених молитовних потреб, які ми чуємо, стосуються здоров’я: хтось застудився, хтось зламав руку… Але як часто ми молимося про духовні потреби наших братів і сестер у Христі?

Павло закінчує своє Перше послання до солунян цією молитвою: “А Сам Бог миру нехай освятить вас цілком досконало, а непорушений дух ваш, і душа, і тіло нехай непорочно збережені будуть на прихід Господа нашого Ісуса Христа! Вірний Той, Хто вас кличе, Він і вчинить оте!” (1 Солунян 5:23-24).

Молімося, щоб Бог продовжував працювати в серцях інших християн, щодня наближаючи їх до Себе.

 

4. Єдність серед віруючих

У церкві є люди, з якими ми мало спілкуємося. Можливо, це трапляється через особисті якості, минулий досвід або богословські розбіжності. Однак остання молитва Ісуса перед Його смертю і воскресінням була за єдність в церкві:

“Та не тільки за них Я благаю, а й за тих, що ради їхнього слова ввірують у Мене, щоб були всі одно: як Ти, Отче, в Мені, а Я у Тобі” (Івана 17:20-21).

Єдність у церкві повинна відображати єдність Бога Отця і Бога Сина. На жаль, ми не часто бачимо таке. Але ми можемо почати молитися про це!

 

5. Божа дія через владу

Деякі з нас живуть у місцях, де багато свободи. Інші ж стикаються з великими утисками в християнському житті та при поширенні Євангелії. Можливо, з цієї причини Павло закликає Тимофія:

“Перш над усе я благаю чинити молитви, благання, прохання, подяки за всіх людей, за царів та за всіх, хто при владі, щоб могли ми провадити тихе й мирне життя в усякій побожності та чистості” (1 Тимофія 2:1-2).

Давайте молитися за нашу владу, щоб Бог працював через неї, приносячи мир і процвітання Євангелії.

 

6. Християни, які терплять переслідування

Давайте також молитися за наших братів і сестер, які страждають від переслідувань. У всьому світі багато християн підпадають під жорстокий контроль, домашній арешт, тюремне ув’язнення або навіть смертну кару. І все це через їхній послух Господу.

Як нагадує нам автор Послання до євреїв: “Пам’ятайте про в’язнів, немов із ними були б ви пов’язані, про тих, хто страждає, як такі, що й самі ви знаходитесь в тілі” (Євреїв 13:3). Нехай Бог скоротить час страждань і принесе мир посеред випробувань.

 

7. Повернення Христа на землю

Ви знаєте, яка сама остання молитва в Біблії?

“Амінь. Прийди, Господи Ісусе!” (Об’явлення 22:20).

Хоча нам і не подобається часто думати про кінець світу, проте ми з нетерпінням чекаємо того моменту, коли закінчяться всі біди та страждання. Ми так прагнемо жити повноцінно і безгрішно з нашим Богом на новому небі та новій землі. Отже, давайте молитися про те, щоб скоріше настало Царство Христа (Матвія 6:10), а також підбадьорювати один одного цими словами (1 Солунян 4:18).

Додаймо ці молитви у своє щоденне життя, і нехай Бог діє через них!


Перекладено та розміщено з дозволу. © YMI, 2020. Спочатку опубліковано YMI англійською мовою: ymi.today/2020/01/7-things-you-should-be-praying-about-but-probably-arent.