Моя подруга та її чоловік не могли зачати дитину. Лікарі порекомендували їй пройти відповідну медичну процедуру. Але вона вагалася: “Хіба молитви не достатньо для вирішення нашої проблеми? Чи дійсно мені потрібно робити цю процедуру?” Моя подруга намагалася зрозуміти, яку роль відіграють людські дії в тому, щоб побачити, як діє Бог.

Історія про те, як Ісус нагодував натовп людей, може допомогти нам у цьому (Мр. 6:35-44). Ми, можливо, знаємо, як закінчується ця історія: тисячі людей чудесним способом були нагодовані хлібом та рибою (в. 42). Але зверніть увагу на те, хто нагодував цей натовп? Учні (в. 37). А хто забезпечує їжу? Вони (в. 38). Хто роздає їжу та прибирає опісля? Учні (вв. 39-43). “Дайте їсти їм ви”, – сказав Ісус (в. 37). Так, Ісус зробив чудо, але це сталося завдяки діям учнів.

Хороший урожай – це дар Божий (Пс. 64:10-11), але фермер все одно повинен обробляти землю. Ісус обіцяв Петру “улов” риби, але рибалка все одно повинен був закинути свої сіті (Лк. 5:4-6). Бог може доглядати за землею і творити чудеса без нас, але зазвичай Він обирає працювати в партнерстві з людиною.

Моя подруга пройшла через цю процедуру і згодом успішно завагітніла. Хоча це не є формулою чуда, однак це стало уроком для нас. Бог часто чинить Свою чудодійну роботу методами, які Він вкладає в наші руки.