У студентські роки я влітку працював на гостьовому ранчо в надзвичайно красивих горах штату Колорадо. Співробітники по черзі мали нести “нічну варту” – слідкувати, аби ніщо не зашкодило гостям, які відпочивають. Те, що спочатку здавалося виснажливим і невдячним завданням, стало для мене унікальною можливістю заспокоюватися, розмірковувати і знаходити розраду у величі Божої присутності.

Цар Давид щиро шукав і прагнув Божої присутності (Пс. 63:2), навіть на своїй постелі та в “сторожах нічних” (Пс. 63:7). Псалом ясно натякає на хвилювання Давида. Можливо, слова псалма відображають глибокий смуток через бунт його сина Авесалома. Втім ніч стала часом, коли Давид міг знайти допомогу і відновлення в Божій присутності: “В тіні ж Твоїх крил я співатиму!” (Пс. 63:8).

Можливо, ви переживаєте кризу або труднощі у вашому житті, і нічні сторожі були нічим іншим, як втіхою. А може, над серцем і душею тяжіє ваш власний “Авесалом” чи інші родинні, робочі чи фінансові тягарі затьмарюють ваш спокій. Якщо так, тоді сприймайте ці безсонні моменти за можливості покликати і пригорнутися до Бога, дозволивши Його люблячій руці підтримати вас (Пс. 63:9).