У книзі “ Людські універсалії ” антрополог Дональд Браун перераховує понад чотириста видів поведінки, які, на його думку, є спільними для всіх людей. У список входять такі речі: іграшки, жартування, танці, приповістки, вжиття заходів перестороги від змій та прив’язування чогось ниткою! Він також вважає, що всім культурам характерне розуміння правильного і неправильного, піднесення щедрості та обіцянок, і засудження підлості та вбивства. У кожного з нас, незалежно від походження, є сумління.

Багато століть тому подібну точку зору висловив апостол Павло. Єврейському народу Бог дав Десять Заповідей задля розрізнення між добром та злом, а язичники, за словами Павла, чинили законне, якщо дослухалися до голосу свого сумління, тому що Божий закон записаний на їхніх серцях (Рим. 2:14-15). Втім це не означало, що люди завжди вчиняли правильно. Винними були і язичники, які не дослухалися до голосу своєї совісті (Рим. 1:32), і євреї, які порушували Закон (Рим. 2:17-24). Однак через віру в Ісуса Бог рятує нас від смертної кари за всі наші порушення (Рим. 3:23-26; 6:23).

Оскільки Бог усім людям дав розуміння правильного і неправильного, кожен із нас відчуватиме провину за зроблений поганий вчинок. Якщо ми каємося, Бог стирає нашу провину, наче крейду з дошки. Усе, що нам треба зробити – попросити в Нього прощення.