Фобія – це “ірраціональний страх” перед певними речами або ситуаціями. Арахнофобія – це страх перед павуками, хоча дехто може стверджувати, що це цілком раціональна річ, якої варто боятися! Ще є глобофобія та ксоколатофобія. Ці та ще близько чотирьохсот інших видів фобій є реальними і задокументованими. Отож, ми можемо боятися майже всього.

Біблія розповідає про страх ізраїльтян після отримання Десяти заповідей: “І ввесь народ бачив та чув громи та полум’я… і всі тремтіли” (Вих. 20:18). Мойсей заспокоїв їх, надавши дуже цікаве твердження: “Не бійтеся, бо Бог прибув для випробування вас, і щоб страх Його був на ваших обличчях” (в. 20). Здається, Мойсей суперечить сам собі: “Не бійтеся, але бійтеся”. Насправді, єврейське слово “страх” має щонайменше два значення: відчуття жаху перед чимось або благоговійний трепет перед Богом.

Ми можемо сміятися, коли дізнаємося, що глобофобія – це страх перед повітряними кульками, а ксоколатофобія – це страх перед шоколадом. Серйозніша суть фобій полягає в тому, що ми можемо боятися найрізноманітніших речей. Страхи заповзають у наше життя, як павуки, і світ може здаватися страшним місцем. Коли ми намагаємось впоратися з фобіями та страхами, нам не завадить згадати, що наш Господь – дивовижний Бог, Який пропонує нам Свою втіху.