Задовго до того, як Zoom став доступним інструментом спілкування, подруга попросила мене приєднатися до неї через відеодзвінок, щоб обговорити проєкт. З тону моїх електронних листів вона зрозуміла, що я була спантеличена, тому запропонувала знайти підлітка, який би допоміг мені налаштувати відеозв’язок.

Її пропозиція вказує на цінність відносин між поколіннями. Це те, що ми спостерігаємо в історії Рут і Ноомі. Вона була вірною невісткою, вирішивши покинути свою землю, щоб супроводжувати Ноомі до Віфлеєму (Рут 1:16-17). Коли вони прибули до міста, Рут сказала Ноомі: “Піду-но я на поле, і назбираю колосся” (Рут 2:2). Молодша жінка допомогла старшій, яка потім допомогла молодшій вийти заміж за Боаза. Порада Ноомі для Рут спонукала Боаза викупити майно померлого чоловіка Ноомі і взяти Рут “за жінку” (Рут 4:9-10).

Ми, безумовно, поважаємо поради тих, хто ділиться своєю мудрістю з молодшим поколінням. Водночас історія Рут і Ноомі нагадує, що обмін мудрістю може відбуватися в обох напрямках. Ми можемо багато чому навчитися як від молодших, так і від старших. Тож будемо прагнути розвивати люблячі та віддані стосунки між поколіннями. Це благословить нас та інших, і допоможе нам навчитися тому, чого ми не знаємо.