Кінематограф? Чудовий. Саундтрек? Задумливий і заспокійливий. Зміст? Інтригуючий та актуальний. У відео представлено дослідження, під час якого в стовбури червоних дерев вводили речовину, схожу на адреналін, щоб не дати їм “впасти в сплячку”. Дерева, яким робили ін’єкції, загинули, тому що їм не дозволили пройти природний цикл “зимівлі”.

Зміст цього відео полягає в тому, що це може статися і з нами, якщо ми завжди зайняті і не маємо сезонів відпочинку. І це може бути правдою. Але відео було неточним. Таке дослідження ніколи не проводилось. Червоні ліси є вічнозеленими і ніколи не впадають в сплячку. І дерева на відео – це гігантські секвої, а не прибережні секвої. Яким би продуманим не здавалося відео, воно було засноване на неправді.

Ми живемо в епоху, коли завдяки сучасним технологіям брехня збільшується і множиться до тих меж, які переконують нас у її правдивості. В Книзі приповістей, збірці Божественної мудрості, часто говориться про відмінність між правдою та неправдою. “Уста правдиві стоятимуть вічно, а брехливий язик – лиш на хвилю” (Пр. 12:19). А в наступному вірші сказано: “В серці тих, хто зло оре, – омана, а радість у тих, хто дораджує мир” (в. 20).

Чесність стосується всього – від Божих заповідей до відеороликів про зимівлю. Правда “стоятиме вічно”.