Четверо наших онуків гралися мініатюрною залізною дорогою, і двоє молодших почали сперечатися через паровозик. Коли наш восьмирічний онук почав втручатися, його шестирічна сестра сказала: “Не переймайся їхніми справами”. Зазвичай, це мудрі слова для нас усіх. Втім коли суперечка переросла в сльози, бабуся втрутилась, розборонила і заспокоїла дітей, які сварилися.

Краще не лізти в чужі справи, якщо це тільки погіршить ситуацію. Але іноді нам потрібно молитовно втрутитись. У своєму Посланні до филип’ян апостол Павло наводить приклад, коли це потрібно робити. Тут він закликає двох жінок, Еводію та Синтихію, “думати однаково в Господі” (Фил. 4:2). Їхня суперечка, ймовірно, стала настільки гострою, що апостол був змушений втрутитись (в. 3), навіть попри те, що він був ув’язнений (Фил. 1:7).

Павло знав, що суперечка між жінками може спричинити розбрат та відволікти увагу від Євангелія. Тому він з любов’ю говорив правду, нагадуючи їм, що їхні імена записані в “Книзі Життя” (Фил. 4:3). Павло хотів, аби ці жінки та всі інші в церкві жили як Божий народ у своїх думках та діях (вв. 4-9).

Якщо ви не впевнені, чи варто вам у щось втручатись, моліться з вірою в те, що “Бог миру буде з вами” (в. 9; див. також в. 7).