Зими в Нідерландах рідко приносять багато снігу, але буває досить холодно. Коли мій чоловік, Том, ріс там, його батьки запровадили сімейне правило: “Не виходь на лід, поки він не стане достатньо товстим, щоб витримати вагу коня”. Оскільки коні залишали сліди своєї присутності, Том і його друзі вирішили взяти гній з дороги. Вони кинули його на тонкий лід і наважилися вийти на льодову поверхню. Вони не постраждали, їх ніхто не виявив, але в глибині душі вони знали, що проявили непослух.

Послух не завжди є природним. Вибір підкорятися чи не підкорятися може випливати з почуття обов’язку або страху перед покаранням. Ми також можемо вирішити підкорятися з любові та поваги до тих, хто має над нами владу.

В 14-му розділі Євангелія від Івана записані слова, які Ісус сказав Своїм учням: “Як хто любить Мене, той слово Моє берегтиме… Хто не любить Мене, той не береже Моїх слів” (вв. 23-24). Послух – не завжди легкий вибір, але сила Духа, що живе в нас, дає нам бажання і здатність виявляти цей послух Богу (вв. 15-17). З допомогою Святого Духа ми можемо виконувати заповіді Того, Хто любить нас найбільше.