Однією з причин поразки Наполеона в Росії 200 років тому була люта зима. Проблема полягала в тому, що коні його армії мали літні підкови. Тож, коли прийшла зима, коні ковзали по крижаних дорогах і не могли тягти вози з харчами. Неспроможність забезпечити армію регулярним постачанням провіанту призвела до того, що з 400 000 солдат залишилось лише 10 000. Маленька помилка – і катастрофічний результат!

Так і одне слово спроможне зруйнувати чиюсь кар’єру, навіть долю. Результати необачних слів можуть бути такими руйнівними, що це спонукало Якова написати: “Не може ніхто із людей язика вгамувати, він зло безупинне, він повний отрути смертельної!” (Як. 3:8). В сучасному житті така словесна отрута набуває ще більшої загрози. Необачний лист по електронній пошті або неперевірене повідомлення в соціальних мережах можуть завдати непоправної шкоди. Руйнівна інформація швидко розповсюджується і не завжди цей процес можна зупинити.

Цар Давид вбачав зв’язок між шануванням Бога і пильнуванням слів. “Страху Господнього я вас навчу!.. Свого язика бережи від лихого, а уста свої від говорення підступу” (Пс. 33:12, 14). Ось чому псалміст прийняв рішення: “Пильнувати я буду дороги свої, щоб своїм язиком не грішити, накладу я вуздечку на уста свої” (Пс. 38:2). Допоможи нам, Господи, наслідувати цей приклад.