Тестові матчі в крикеті – гра в м’яч, під час якої гравці, поділившись на дві групи, намагаються загнати м’яч палицями у ворота суперника – можуть стати занадто суворим випробуванням. Суперники іноді грають з 11-ї години ранку до 6-ї години вечора з перервами лише на обід. Змагання можуть тривати до п’яти днів. Це тест не лише на вміння, але й на витривалість.

Деякі випробування в нашому житті можуть здаватися занадто важкими через ту ж саму причину: їм нема кінця і краю. Ми тривалий час шукаємо роботу, страждаємо від самотності або змагаємося з раком. Нам набагато важче переносити життєві іспити, коли ми не впевнені, що вони коли-небудь закінчаться.

Можливо, саме тому псалміст вигукнув у розпачі: “Господи, чи довго Ти будеш дивитись на це? Відверни мою душу від їхніх зубів, від отих левчуків одиначку мою!” (Пс. 34:17). Біблійні коментатори вважають, що то був тривалий період у житті Давида, коли його переслідував Саул, що прислухався до наклепів своїх радників.

Однак в кінці псалма Давид пише: “Хай буде великий Господь, що миру бажає Своєму рабові!” (Пс. 34:27). Життєві випробування привели його до більш глибокого рівня довіри Богу. Таку ж довіру Господу і ми можемо виявляти серед тривалих періодів страждань, втрат та інших нещасть.