Слова подруги дуже боляче зачепили мене. Я не могла заснути вночі, обдумуючи її колючі слова щодо моєї надмірної принциповості. Лежачи у ліжку, я просила у Бога мудрості й миру в серці. Але проминуло кілька тижнів, а я все ще переймалась цим. “Господи, мені боляче, – молилась я. – Покажи мені, що потрібно змінити в моєму житті. Вкажи, де вона все-таки права”.

Бог використав цю подругу в моєму житті як наждачний папір. Мої почуття були вражені, але я розуміла, що від моєї реакції тепер залежить, чи зможу я піти шляхом збудування свого характеру. Тому моїм рішенням було смиренно визнати свою гордість, зарозумілість і впертість. Я відчувала, що мої недоліки не приносять слави Господу.

Цар Соломон чудово розумів, що стосунки з іншими людьми – то важка справа. В Книзі Приповістей 27 він показує, як мудрість пов’язана із побудуванням відношень. Жорстокі слова між друзями він порівнює з процесом гостріння: “Як гострить залізо залізо, так гострить людина лице свого друга” (Пр. 27:17). Таким чином, ми взаємно згладжуємо ті шорсткості, що є в нашій поведінці. Звісно, таке гостріння інколи наносить рани, але зрештою Бог може використати цей біль для набуття необхідних змін у нашій поведінці, нашому ставленні до людей.

Які шорсткості потрібно відшліфувати у вашому характері, щоб Ім’я Бога прославлялося?