У 1989 році Вацлав Гавел із політичного в’язня раптово перетворився на першого вибраного президента Чехословаччини. Через багато років (у 2011 році) на його похороні в Празі колишній державний секретар США Мадлен Олбрайт (сама уродженка Праги) згадувала його як людину, що “несла світло в місця глибокої темряви”.

Гавел ніс світло у політичне життя Чехословаччини (а пізніше у Чеській Республіці), а наш Господь Ісус приніс світло для всього світу. Він взагалі дав існування світлу, коли створив його серед хаосу темряви на світанку часів (Ів. 1:2-3; Бут. 1:2-3). А потім, народившись у Віфлеємі, приніс світло у духовному розумінні. Ісус – наше життя і світло, що його неспроможна перемогти темрява (Ів. 1:5).

Іван Хреститель прийшов із пустелі, щоб свідчити про Ісуса як про Світло цього світу. Сьогодні ми можемо робити те ж саме. По справі, маємо навіть конкретну заповідь від Ісуса Христа: “Ваше світло нехай світить перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла, та прославляли Отця вашого, що на небі” (Мт. 5:16).

У сучасному світі, де добро часто називають злом, а зло – добром, де намагаються поєднати істину й неправду, люди шукають у житті вірних орієнтирів. Давайте ж бути тими, хто нестиме цьому світові Христове світло.