“Приберіть усе з вашого столу, візьміть лише аркуш чистого паперу і олівець” – ці жахливі слова в мої студентські роки означали початок екзамену або тесту.

В Євангелії від Марка ми читаємо про ще один тест: спочатку Ісус навчав людей біля моря, а потім тестував Своїх учнів вже серед моря (Мр. 4:1, 35). “Викладацькою кафедрою” був човен, на якому Ісус та команда Його послідовників перетинали море. Під час цього плавання зчинилася буря. Ісус, втомившись, міцно спав на кормі (Мр. 4:38). Наскрізь промоклі учні почали будити Його, кажучи: “Учителю, чи Тобі байдуже, що ми гинемо?” (Мр. 4:38). Тоді сталося дещо особливе! Той, Хто вдень проголосив “слухайте!” – і настановляв натовпи людей, – тепер заспокоїв природну стихію простими, але сповненими великої сили словами: “Мовчи, перестань!” (Мр. 4:39).

Буря покорилась Господу, і свій подив сповнені страхом учні виразили питанням: “Хто ж це такий?”(Мр. 4:41). Питання було слушним, але ще знадобилося чимало часу, щоб учні дійшли до правильного й щирого висновку: Ісус є Божий Син. Щирі, відверті питання людей та їх досвід і сьогодні приводять людей до такого ж висновку. Ісус – це не просто Вчитель, Якого маємо слухати. Він – Бог, Якому маємо поклонятися.