Майже кожного разу, коли ми читаємо у Біблії про появлення ангела, перші його слова були: “Не лякайся”. Це й не дивно. Коли таке надприродне створіння входить у контакт з мешканцями землі, це призводить до того, що перелякані люди падають долілиць. Але Лука розповідає про появлення Бога в такому виді, що зовсім не лякав людей. В Ісусі, народженому серед домашніх тварин і покладеному в ясла, Бог явився таким способом, якого ми потребували, щоб не боятися. Що може бути менш загрозливим, ніж вид новонародженого немовляти?

Під час земного служіння Ісус Христос був водночас Богом і людиною. Як Бог, Він міг творити чудеса, прощати гріхи, перемагати смерть і передрікати майбутнє. Але в той же час Особистість Ісуса збивала з пантелику євреїв, яким більш звичним було інше явлення Бога: хмарний та вогняний стовп. Як син теслі, мешканець Назарету, міг бути Божим Месією?

Чому Бог прийшов у людській подобі? Ключ до цього питання знаходимо в тій сцені, коли 12-річний Ісус дискутував з рабинами в храмі: “Усі ж, хто слухав Його, дивувалися розумові та Його відповідям” (Лк. 2:47). Вперше звичайні люди могли мати бесіду з видимим Богом.

Ісус міг розмовляти з будь-ким – зі Своїми батьками, з рабином та бідною удовицею – без перших заспокійливих слів “не лякайся”. В Ісусі до нас наблизився Сам Бог.